A Napfény Dental Fogászat Szeged szívében várja kedves pácienseit.

Nyitvatartás : Hétfő - Péntek | 10:00 - 17:00
  Telefonszám : +36 30 9352 482 | +36 30 4800 100

Konzerváló fogászat

Milyen konzerváló fogászati beavatkozások érhetőek el szakembereinknél?

 • Esztétikus tömések (fotopolimerizációs)
 • Inlay (gradia, cirkónium, kerámia, arany)
 • Direkt héj -harapásemeléssel
 • Gyökérkezelések

Inlay fogtömések

A fogbetét (inlay, onlay, overlay) a fogtöméseknek egy speciális csoportja, mely a fogszövet pótlását szolgálja. Az inlay tömés egyik legnagyobb előnye a hagyományos tömésekkel szemben, hogy laboratóriumban készülnek, kialakításuk így precízebb, melynek eredményeként a fogak rágóképessége az eredeti állapotra áll vissza.

A fogorvosok leginkább olyan kiterjedt szuvasodások esetében döntenek az inlay tömés mellett, ahol a fog koronai részének már több mint a fele hiányzik és a szuvasodás az ínyszél alá terjed, akkor plasztikus töméssel nem megoldható a fog restaurálása.

Milyen esetekben javasoljuk még az inlay tömés felhelyezését?

 • Harapási magasság helyreállításakor
 • A fogak alaki-, esztétikai rendellenességénél
 • Hiányzó fog pótlásakor

Hogyan készül el a pontos inlay tömés?

A fogorvos a hagyományos töméshez hasonlóan eltávolítja a szuvas fogállományt. Ezután nem a kialakított üreg tömése, hanem lenyomatvétel következik. Az inlay tömés a hagyományos töméssel ellentétben nem a fogorvos által készül el, hanem egy fogtechnikus készíti azt el speciális, laboratóriumi körülmények között. A készülő inlay tömést rendkívül magas hőmérsékletű és nyomású kamrába helyezik el, ahol megkeményedve kifejezetten erős és ellenálló lesz. Az inlay tömés kialakításához tetszőleges idő áll a fogtechnikus rendelkezésére, hogy azt a lehető legtökéletesebb készíthesse el. Az inlay tömés elkészülte és leszállítása után a fogorvos azt a páciens szájába helyezve ellenőrzi, majd speciális ragasztó segítségével beragasztja.

Az inlay tömés esztétikumával és a szomszédos fogakkal történő érintkezésével a legoptimálisabb választás. Pontos illeszkedésének, a korszerű ragasztási eljárásnak köszönhetően élettartama jelentősen felülmúlja a hagyományos fogtömésekét. Anyaga szerint lehet kerámiából, mikrokerámiából vagy aranyból.

 

Ahogy azt említettük, a szuvas fogak problémájának megoldását régebben még a kevésbé esztétikus, és egészségkárosítónak bizonyuló amalgám tömésekkel oldották meg. Ezek a tömések az idő előrehaladtával kiesnek vagy tönkremennek, és a régi helyét egy újjal kell pótolni. Az új tömések kialakításához azonban a fogban lévő üreget ismét tágítani kell, a sok tágítás következményeként pedig a fogszövet szépen lassan lecsökken, drasztikus esetben akár az eredeti állapotának a felére is.

Ebben az esetben a hagyományos fogtömések már nem alkalmazhatóak, helyettük a már tárgyalt inlayt tömést helyeznek be a fogorvosok

Az inlayek egyik legkedveltebb változata az esztétikus porcelán inlay, mely nem csak tökéletesen passzol a páciens fogára, hanem láthatalan is marad a szájban.

Hogyan készül el egy esztétikus porcelán inlay tömés?

Az esztétikus porcelán inlay kialakítása a fogorvosi székben kezdődik meg. Az orvos helyi érzéstelenítés használata mellett eltávolítja a szuvas fogállományt, majd a kitisztított üregről lenyomatot készít. Az esztétikus porcelán inlay a fogorvos által levett nyomat segítségével speciális laboratóriumi körülmények között készül el egy erre szakosodott fogtechnikus által.

Ezzel az eljárással a fogtechnikusnak elegendő idő áll a rendelkezésére, hogy az esztétikus porcelán inlay a lehető legkényelmesebb viseletet biztosítsa majd a páciens számára. A megformázott esztétikus porcelán inlay hatalmas nyomás és hő segítségével ér el végleges anyagállapotát. A megkeményedett porcelán inlay színében tökéletesen hasonlít a fog eredeti színére, valamint illeszkedésében és tartósságában is a tökéletességet képviseli.

Klasszikus arany inlay

Az elszuvasodott rágófogak ellátásának legtartósabb és lehető legtökéletesebb módja. A porcelán inlay töméshez hasonlóan a fogorvos kialakítja a betétet befogadó üreget, majd lenyomatot vesz róla. A fogtechnikai laboratóriumban megmintázzák, majd 22 karátos aranyból megöntik a tömést és kész is az arany inlay.

A nagy tisztaságú arany maximálisan szövetbarát és baktériumölő hatással rendelkezik, ezzel is gátolva a fogak szuvasodását okozó baktériumok megtelepedését. Nyújthatóságának köszönhetően polírozással tökéletesen a foghoz simítható, így szinte megbonthatatlan széli záródás alakítható ki. Az arany inlay elkészítése mind a fogorvostól, mind a fogtechnikustól különös gondosságot igényel.
Az elkészült arany inlay tömés élettartama messze felülmúlja bármely más fogtömését. Megfelelő szájhigiénia mellett életünk végéig is tarthat.

Arany-kerámia inlay

arany kerámia inlay

Ez a speciális inlay egyesíti az arany szövetbarát, antibakteriális tulajdonságait és a kerámia esztétikumát. Az inlay alapja arany ez zárja le a fog széleit, erre égeti a fogtechnikus a kerámia réteget az esztétikus megjelenésért. Az inlay széle végig arany, ez a vékony aranycsík látszik a fogon. Ez az eljárás lehetősége az üreg nagyságától függ.

Direkt kerámia héj

Egy speciális eljárás, amely során a sérült, lekopott fog felszínének lecsiszolása nélkül, addheziv /ragasztásos/ technikával történik a fog restaurálása.

Ezzel a technikával azonnali, jelentős esztétikai javulást tudunk elérni.

 

Gyökérkezelések

A gyökérkezelés egy a fogmegtartó beavatkozás, melynek segítségével a fájdalmat kiváltó fog megőrizhető. A gyökérkezelés lényegében a fogbélüreg kitisztítását jelenti, mely folyamat során eltávolítják az idegeket, a kötőszöveteket és az érképleteket. A gyulladt, sérült vagy mélyen szuvas fogak fájdalmat, tályogot, arcduzzanatot okozhatnak. Gyökérkezeléssel ezeket a panaszokat tudjuk hatékonyan megszüntetni, ami után a fog funkciója és esztétikája helyreállítható. A Napfény Dental Fogászat Szegeden sok éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a fájdalommentes gyökérkezelés területén, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Milyen tünetek tapasztalatakor alkalmazunk gyökérkezelést?

 • Éles, heves fájdalom
 • Tompa fájdalom, mely fekvéskor fokozódik
 • Meleg hatására fokozódó erős fájdalom
 • Ráharapási fájdalom, a fog környékének nyomási fájdalma
 • A terület erős duzzanatával járó heves, napokig tartó fájdalom (kezelés nélkül)

Hogyan történik a fogak gyökérkezelése?

A gyökérkezelést minden esetben egy állapotfelmérő röntgen vizsgálat előzi meg. Ezt követően, ha a fogorvos érdemesnek tartja, megkezdi a gyökérkezelést. A helyi érzéstelenítés beadása után egy fúró segítségével eltávolítja a szuvas fogrészeket, és megnyitja a fogbél kamrát. Speciális műszerrel meghatározza a foggyökér hosszát. A nyíláson keresztül, különböző méretű eszközök segítségével a fogorvos eltávolítja az idegeket és ereket, majd fertőtlenítő folyadékkal mossa át a kitisztított csatornákat. Indokolt esetben helyi gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A fájdalmas tünetek elmúlását követően el lehet végezni a gyökértömést is, melynél már – az idegek hiányában – érzéstelenítésre nincs is szükség. Magát a tömést egy speciális, úgynevezett lateralkondenzációs módszerrel végezzük el, melynek során a tömések csúcsát egy erre kifejlesztett anyaggal összeragasztjuk, így hermetikusan lezárt csatornákat kapva.

A fog gyökérkezelés befejező fázisaként ellátjuk a koronafelszínt, eleinte ideiglenes, majd végleges töméssel.

Mi a fájdalommentes gyökérkezelés legfontosabb lépése?

A fájdalommentes gyökérkezelés szempontjából és a megfelelő gyökértömés kialakításához is nagyon fontos, hogy a fogorvos tisztában legyen a foggyökér maximális hosszúságával. Ezt egy apex-lokátor segítségével határozzuk meg, mely klinikánkon a magas minőséget képviselő, német VDW cég Raypex 5 elnevezésű eszköze.

Fontos! Nem minden fogat kell, és nem is mindet lehet gyökérkezelni. A gyökérkezelést elrendelő orvosnak maximálisan bizonyosnak kell lennie a kezelés szükségességében.

Ha bármi kérdése van a szolgáltatásainkkal kapcsolatban nyugodtan írjon nekünk e-mailt vagy hívjon minket telefonon!