A Napfény Dental Fogászat Szeged szívében várja kedves pácienseit.

Nyitvatartás : Hétfő - Péntek | 10:00 - 17:00
  Telefonszám : +36 30 9352 482 | +36 30 4800 100

Tudástár

Segítsük együtt az implantatum beültetés utáni gyógyulást

A fog implantátum beültetés előnyei

A foghiány kellemetlenségei nemcsak esztétikai és beszéd problémát, valamint kellemetlen élethelyzeteket jelentenek, hanem komoly egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. Épp ezért nem szabad halogatni a fogpótlást, amire a legjobb lehetőség a fogbeültetés, a fogászati implantáció.

A fog implantátum beültetéssel a páciens gyakorlatilag visszakapja “saját” fogait, pontosabban a funkcionalitásban és rágóképességben, erősségben az eredeti fogakéval megegyező fogpótlást kap.

Az implantátum beültetése ma már rutin beavatkozás.

Hogyan történik egy fog implantátum beültetés?

Az implantátum behelyezése műtéti úton történik. A megfelelő helyi érzéstelenítőnek és műtéti technikának köszönhetően a páciens nem érez fájdalmat a műtét során. A sebet varrattal zárjuk. A varratszedés 8-10 nappal a műtétet követően történik.

Fontos a műtét előtti konzultáció, ahol az adott statusra készülő, beteg igényeit figyelembe vevő terv készítésen kívül a fennálló, kezelt szisztémás betegségekről is tájékozódunk, szükség esetén belgyógyászati konzultációt kérünk.

Mint minden műtét esetén a fog implantátum beültetésnél is különösen fontos a sterilitás /ez az orvos és asszisztensének dolga/.

Mit tehet a beteg a beavatkozás sikeréért?

A páciensnek is vannak feladatai azonban! Mindenképpen be kell tartani az orvos utasításait!

A műtétet követő 2-3 nap az arc hideg borogatása ajánlott. Ebben az időben nyers és baktériumflórás tejterméket, morzsás ételt ne fogyasszunk. Magas párnán aludjunk, hogy ne legyen vízszintesen a fejünk.

A seb gyógyulásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia. A műtéti terület tisztán tartása. Minden étkezés után elvégzett alapos, lelkiismeretes fogtisztítás. A sebet és környékét Tantum-Verde spray-vel naponta többször fújjuk be.

A dohányzás TILOS!

A különböző házi praktikák (szomszédasszony ajánlása) alkalmazása TILOS!

A gyógyászati segédeszközként árult fényterápiás eszközök használatát is egyeztetni kell a kezelőorvossal!

Kis odafigyeléssel így segíthetjük a gyors és teljes körű gyógyulást. A fog implantátum beültetés a létező legjobb minőségű, legtartósabb fogpótlási mód. A Napfény Dentalnál a szájsebészet és az implantátumok igazi szakértői vagyunk, bátran állíthatjuk, hogy szolgáltatásainkért az ország bármely pontjáról érdemes elutazni hozzánk, mert fogaink egészsége az egyik legnagyobb kincsünk.

Mivel több a prémium minőségű implantátum?

A BioHorizons® implantációs rendszer

  • minimális csontveszteség
  • kimagasló kötőszöveti stabilitás
  • Laser-Lok – egyedülálló technikai fejlesztés – az implantátum nyaka körül körbefutó sejtméretű mikrocsatornák sorozata, melyhez rendezetten rögzülnek a csontsejtek és a kötőszöveti sejtek (tartó szalagok), optimális nyálkahártya zárást alkotnak az implantátum nyaka körül.

prémium implantátum

Sok féle formai és méretválasztékával az implantátum műcsonk választékosságának köszönhetően számos fogpótlástani kihívást lehet precízen megoldani.
A megbízhatóságot 25-30 éves klinikai tapasztalatok és eredmények támasztják alá.

prémium implantátum

prémium implantátum

 

All on four – minden négyen

A nevében is hordozza a lényegét!

Olyan esetben használjuk, ahol nem rendelkezünk elegendő csontkínálattal.

Az emberek többsége a moláris (őrlő) fogait korábban elveszti-kihúzzák, mint az első fogait. Ezért és az anatómiai sajátságok miatt is a front régióban több csont marad, mint az őrlőfogak területén. Ezt használjuk ki ennél a technikánál.

Két implantatumot helyezünk középre, a 2-es fogak helyére, egyenesen.

Két másik implantatumot pedig 25°-30°-os, ferdén helyezünk be, olyan hátulra, ahol van még csont. Hosszabb a csavar, nagyobb a felfekvő felület.

Teljes v. részleges kivehető fogpótlások helyett, ragasztott fogpótlást (körhidat) lehet így készíteni.

Ha több csont áll rendelkezésre, akkor középre még két implantatumot tudunk behelyezni egyenesen, ilyenkor hosszabb hidat lehet készíteni. (all on six)

Ez a technika alkalmas jó implantatum esetén az azonnal terhelésre, tehát a műtét után néhány órán belül kaphat a páciens ideiglenes fogat.

NEM KELL FOGATLANUL MEGVÁRNI AZ IMPLANTATUM CSONTOSODÁSÁT, ami min 3-6 hónap!

Ez az implantálasi szisztéma kellő szakmai tudást, gondos tervezést, és tapasztalatot igényel!

Dr. Magdits György több mint 20 éve végez implantaciós műtéteket. Bízzon a tudásában!

Nagy Péter – súlyemelő olimpikon

A Napfény Dental Fogászat szegedi klinikájának vendégei között találhatjuk Nagy Péter súlyemelő olimpikont is. A tízszeres országos bajnok sportoló évek óta jár hozzánk különböző fogászati kezelésekre és rutin ellenőrzésekre. A sport mellett a jogi egyetemen tanul Magyarország legerősebb embere, aki Universiade-győztes, főiskolai világbajnok és Európa-bajnoki bronzéremmel is büszkélkedhet. A kiváló sportolóval beszélgettünk.

“Egy kedves ismerősöm ajánlotta, hogy keressem fel a Napfény Dental fogászati klinikát. Nem tagadom, előtte évekig nem foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy milyen állapotban vannak a fogaim. Ez nagy hiba volt, most már tudom. Több héten keresztül rendszeresen jöttem a kezelésekre. Ekkor döbbentem rá, hogy mennyire elhanyagoltam ezt a fontos kérdést, a rendszeres ellenőrzésre járást, hiszen nagyon sok sportsérülés a rossz fogakra vezethető vissza. És bizony nagyon sokszor szenvedtem húzódást, olyan sérülést, ami hátráltatta a munkám. Ez már a múlt, nincsenek ilyen problémáim, a fogaim is tökéletesen rendben vannak!

Olyan helyet ismertem meg a Napfény Dentalban, amelyet mindenkinek tiszta szívből ajánlok!

Barátságos a légkör, az orvosok tanácsokkal látnak el, felhívják a figyelmemet minden olyan dologra, amely egy élsportoló számára nagyon fontos. Az edzéseken sokat mesélek a csapattársaimnak arról, hogy a rendszeres fogellenőrzés és a dentálhigiénia mennyire fontos, így ők már nem eshetnek abba a hibába, mint korábban én. Azóta rendszeresen megyek az ellenőrzésekre, és konzultálok a Napfény Dental orvosaival, a felkészülésem egyik kihagyhatatlan része a rendszeres konzultáció.”

Nagy Péter súlyemelő olimpikonhoz hasonlóan válassza a Napfény Dental fogászati szolgáltatásait, a legnagyobb örömünkre szolgálna Önt is elégedett pácienseink között tudni!

Fogápolás gyerekkorban

A helyes fogápolás hiánya – az ACFF aktuális helyzetjelentése

Az Alliance for a Cavity-Free Future, azaz magyarul a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség egy komoly nemzetközi és non-profit jótékonysági szervezet “amelyet a világ vezető fogorvosai és a fogászati szakma képviselői hoztak létre egy közös cél elérése érdekében. Azért fogtak össze, hogy széles körben megismertessék és bevezessék a köztudatba a fogápolás helyes gyakorlatát, valamint megalapozzák egy magasabb szintű szájhigiéniai kultúra megteremtését. A Szövetség legfontosabb célja a fogszuvasodás kialakulásának csökkentése és a betegség továbbterjedésének megállítása, tehát mindenki számára a „Fogszuvasodásmentes Jövő” biztosítása.”

A szervezet legutóbbi, hazánkat is érintő jelentésében a következő nem sok jóval kecsegtető számokat jelentette meg a helyes fogápolás gyakorlatának hiányáról, a fogszuvasodás aktuális állapotáról a magyar gyerekek körében:

  • a 6 éves korú gyerekek mindössze 41%-ának egészségesek csak a fogai, tehát 59%-uk, komoly többségük már ilyen fiatalon valamilyen fogászati problémával küzd
  • a 12 éves gyerekeknek átlagban már 2-3 foga is megbetegedett
  • szintén ennél a korosztálynál maradva: a 12 éves gyerekek 32%-ánál gyermek fogszabályozás szükséges
  • A 12 éves korosztály csak alig több mint harmadának egészséges a fogínye. 61,5%-nál itt is problémák jelentkeznek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint is komoly fogproblémáink vannak

Egy másik nemzetközi non-profit szervezet, a WHO azaz az Egészségügyi Világszervezet 32 európai országban elvégzett felmérése alapján felállított rangsorban Magyarország csak a 19-ik helyen áll, a kontinens országainak hátsó felében helyezkedik el a fogszuvasodás elterjedettségét vizsgálva. Ugyan régi adat, de a WHO 2001-es felmérése szerint a 12 éves magyar gyerekek átlagban 3-4 rossz, szuvas foggal is rendelkeznek, miközben ez a átlagos szám svéd kortársaiknál kevesebb, mint egy szuvas fog.

A fogszuvasodás népbetegség Magyarországon, hiszen a lakosság több mint 33%-a csak akkor megy el fogorvoshoz, ha fájdalmat érzékel a szájában. Pedig amikor már idáig fajult a fogászati probléma, akkor megelőzéssel már nincs mit tenni. Kicsit eltávolodva a gyerekektől a magyarok 40%-a teljesen rendszertelenül jár fogorvoshoz és jóval többen vannak azok, akik foghúzás miatt keresik fel a doktorokat, semmint megelőző ellenőrzés okán.

Mi a teendő? Mit tehet a szülő?

Helyes fogápolás, amennyire lehet minden étkezés után helyes fogmosás, kevesebb cukorka, rendszeresebb fogászati ellenőrzés. Érdemes már a lehető legkisebb kortól fogorvoshoz járni a gyerekekkel, hogy hozzászokjanak ehhez az életminőségüket hosszútávon nagyban pozitív irányba megváltoztató gyakorlathoz. Aki rendszeresen fogászati ellenőrzésre jár már pár éves korától, az jóval kevésbé fog félni a fúrótól. És ha már kisgyermeke érdekében a rendelőben tartózkodik, kedves Anyuka vagy Apuka, akkor tegyen egy szívességet magának is és Ön is ellenőriztesse le fogait.

Sport fogvédők

Az egyre szaporodó sportbalesetek elkerülése – súlyos sérülések elkerülése ellen.

A személyre szabott fogvédők magas energiaelnyelő és energia szétoszlató képességgel rendelkeznek.

Nem akadályozzák a légvételt!

Fogorvos és fogtechnikus készíti őket, egyedi lenyomat alapján. Elkészüléséhez 7-10 nap szükséges.

A fogvédő különlegessége, hogy a készítés közben belemintázzák az alsó fogak rágófelszínét is, így pontosan illeszkednek, rögzíti egymást a két állkapocs. Így az oldalirányú ütéseknél az állkapocs nem tud elmozdulni.

Playsafe fogvédők:

2 rétegű, megerősített fogvédő: olyan sportokhoz ajánlott, ahol az állkapcsot nagy felületen érhetik ütések. Pl.: kézilabda, vízilabda, labdarúgás, lovaglás, box, kerékpározás, judo

3 rétegű: olyan sportokhoz, ahol az állkapcsot különösen erős, kis felületen ható ütések érhetik. Pl.: jégkorong, görkorcsolya, karate, rugby, kickbox

Otthoni fogfehérítés

Napjainkban mindenki a hollywood-i mozisztárok vakítóan fehér mosolyára vágyik, és éppen ezért rengeteg mítosz és “jól bevált” otthoni módszer leírása kering a különböző fórumokon illetve jár szájról szájra. Cikkünkben példaként hozunk pár ilyen otthoni fogfehérítés megoldást, majd kifejtjük, hogy miért nem érdemes belevágni ezekbe.

Otthoni fogfehérítés – Jöjjön a legegyszerűbb, legolcsóbb módszer

Az otthoni fogfehérítés során alkalmazott legolcsóbb módszerek egyike a fogfehérítés szódabikarbónával. A kívánt hatás elérése érdekében vízben fel kell oldanunk a szódabikarbónát, majd ezzel fogat mosni. A módszernek az árán kívül szinte semmi előnye sincsen, hátránya viszont sajnálatos módon több is akad. A szódabikarbónában található szemcsék könnyedén megkarcolhatják a fogzománcot, amikben így tetemes kár keletkezhet rendszeres szódabikarbónás otthoni fogfehérítés esetén. Ennek köszönhetően pedig idővel majd fogorvoshoz kell mennünk és higgyék el, ez inkább előbb lesz, mint később.

A módszer hatékonysága is megkérdőjelezhető, valamennyivel fehérebbek lesznek ugyan a fogaink, de igazából ne várjunk tőle többet, mint a bárhol kapható fogfehérítős fogkrémektől. Van még sok-sok a szódabikarbónához hasonlóan szinte költségektől mentes otthoni fogfehérítés módszer bőven (eperrel, kókuszolajjal dörzsölés), azonban minegyikről ugyanúgy elmondhatjuk, hogy a hatásuk megkérdőjelezhető vagy szinte láthatatlan, azonban rosszul alkalmazva őket kárt tehetnek az évek során. Különösen igaz ez a következő csoportra:

Otthoni fogfehérítés: bizonytalan, nem hatékony, veszélyes is lehet

Az utóbbi években terjedtek el itthon is az otthoni fogfehérítés azon módszerei, amikben orvosi anyagokat használnak gyenge koncentrációban, kényelmetlenebb körülmények között. Ezek ugyan hatásosabbnak bizonyulhatnak, mint a fogfehérítés szódabikarbónával vagy olajjal, de ha huzamosabb ideig rossz arányban kevert összetevőket használunk (és mivel nem vagyunk szakemberek, miért ne történhetne ez így könnyedén?), akkor azzal nem csak a fogzománcot, de az ínyünket is károsíthatjuk, fertőzésveszélynek tehetjük ki. A fehérítőanyagok esetleges lenyelése pedig akár gyomorbántalmakhoz is vezethet.

Összességében elmondhatjuk, hogy az otthoni fogfehérítés módszerek egyetlen közös előnye az olcsóság. Még a fogtechnikus által professzionálisan elkészített, műanyag borítóba tett fehérítő zselés, majd ebben alvós eljárás és ezt öt-hat alkalommal megismétlős eljárás is csak pár árnyalatnyi fehéredést fog elérni. Ha tartós és látványos változást szeretnénk, akkor fogorvossal és szakszerű rendelői körülmények között végeztessük el ezt a kezelést.

A biztos megoldás

A professzionális rendelőben végzett fogfehérítés nem jár veszélyekkel és teljesen fájdalommentes. A fogfehérítés feltételei itt a tiszta valamint ép állapotban levő fogsor.  Néha előkezelésre lehet szükség az előbb említettek miatt, azonban ez a legtöbb esetben mindössze egy kis tisztítást valamint fogkő eltávolítást jelent. Idősebb korban sincs akadálya a fogfehérítésnek, viszont itt meg kell jegyeznünk, hogy a fognyak érzékenysége okozhat apró kellemetlenségeket. Az eredményeket pedig nem is érdemes összehasonlítani a cikk többi módszerével, hiszen a rendelőben már egy órányi kezelés után is hét-nyolc árnyalatnyi fehéredés érhető el, a kezelés végére pedig akár tizennégy árnyalatnyit is változhat fogunk fehérsége.